Cum să Devii Angajabil

Sesiuni de Coaching
și Mentorat

În cadrul EOS Digital Academy, vei putea participa la sesiuni de coaching și mentorat care te vor ajuta să-ți îmbunătățești angajabilitatea. Acestea vor fi anunțate periodic și se vor desfășura de mai multe ori astfel încât toți cei înscriși în cursuri vor avea posibilitatea să participe.

Mai jos vei găsi câteva sugestii și sfaturi din partea noastră în ceea ce privește procesul de căutare și aplicare la un nou loc de muncă.

Cum Găsești un Job Digital?

Există mai multe modalități de a începe căutarea pentru următorul tău loc de muncă în sectorul IT sau unul loc de muncă unde ai nevoie de competențe digitale. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai eficiente.

Networking

Înainte de a intra pe site-urile de locuri de muncă pentru a căuta joburi digitale, utilizează rețeaua ta de contacte și propriile tale canale pentru a afla despre potențialii angajatori, pentru a îi întâlni și pentru a stabili, de ce nu, o primă întâlnire, informală, fără presiunea unui interviu.

Social Media

LinkedIn este o platformă de social media folosită pentru ocuparea forței de muncă din întreaga lume. Funcționalitățile sale permit tuturor să obțină acces, educație, sfaturi și contacte pe teme legate de job. Facebook și Twitter, alte două rețele care pot juca și ele un rol important în identificarea oportunităților de muncă.

Site-uri de Căutare Locuri de Muncă

Intră pe orice site web de recrutare pentru locuri de muncă și vei vedea că majoritatea ofertelor vor fi în IT, deci ar trebui să fie ușor să găsești o mulțime de opțiuni.

Agenții de Recrutare și Companii de Outsourcing

De asemenea, poți încerca să verifici noutățile care vin de la agențiile de recrutare din regiunea ta. Poți începe cu agenții mari (Wipro, Adecco, Manpower) și le poți trimite o scrisoare de intenție și CV-ul tău. Dacă pe lângă limbaje de programare, cunoști și o limbă străină, ai șanse și mai mari să te angajezi printr-o companie intermediară (Accenture, Genpact, HP, Oracle).

Cum să îți scrii CV-ul și scrisoarea de intenție?

Pe lângă LinkedIn și site-urile de recrutare de locuri de muncă, în UE, există o platformă recomandată care poate fi folosită atunci când îți creezi CV-ul. Aceasta se numește Europass și include documente pentru ca abilitățile și calificările tale să fie evidențiate și înțelese în mod clar și ușor în Europa.

Cum Aplici la un Job Digital?

Ca în cazul oricărei aplicații de lucru, atunci când soliciți un job IT, este recomandat să îți adaptezi CV-ul și scrisoarea de intenție pentru a se potrivi cu oferta de muncă.

Poți face acest lucru astfel:

Identifică cerințele specifice în cadrul ofertei de muncă - care într-adevăr fac diferența pentru angajator.
În aplicația ta, concentrează-te pe punctele tale forte care se referă la aceste cerințe specifice. Aceste puncte forte pot reprezenta abilități și cunoștințe pe care le-ai câștigat în diverse medii (de exemplu, voluntariat, educație non-formală, etc).
Atunci când adaptezi aplicația pentru o anumită ofertă de muncă, ar trebui să încerci întotdeauna să demonstrezi atuurile și abilitățile pe care le ai.
Nu în ultimul rând: nu uita de prezența ta pe rețelele de socializare atunci când soliciți un loc de muncă. Angajatorii verifică adesea acest aspect pentru a afla mai multe despre tine ca și potențial candidat.

Cum Poți Avea un
Interviu de Succes?

  • În timpul interviului, mereu fii pregătit/ă pentru întrebări evidente, precum „De ce ai solicitat acest job?” sau „Ce te face să crezi că ești calificată pentru job!”. Asigură-te că știi răspunsurile la astfel de întrebări înainte de interviu.
  • Când răspunzi la întrebări, încearcă să rămâi pe subiect și evită aspectele irelevante.
  • Ar fi bine ca și tu la rândul tău, să fii pregătit/ă să pui întrebări pertinente cu privire la oferta de muncă. De exemplu, dacă pentru tine este important să ai o flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă, ar trebui să abordezi întotdeauna subiectul cu o întrebare cu privire la posibilitatea de a lucra uneori de acasă, în loc să vii la birou.
  • Pentru întrebări specifice referitoare la pregătirea profesională solicitată de angajator, poți da exemple relevante pentru a ilustra acele situații în care ai reușit să realizezi ceva folosindu-ți abilitățile.
  • Când vine vorba de responsabilități menționate în oferta de muncă, folosește interviul ca o oportunitate pentru a clarifica și obține informații mai specifice cu privire la sarcini și performanța așteptată.